ICTKeurmerk

ICTKeurmerk biedt bescherming!

Internetonveiligheid neemt toe. Internetcriminelen worden steeds inventiever. U, als bezitter van diverse ICT-apparaten, zult u hiertegen moeten weren, anders gaat er vroeg of laat iets mis. Denk aan uw vakantiefoto’s die u toch liever privé houdt en zeker niet in handen wil laten vallen van internetcriminelen. U hoort het steeds vaker, foto’s die uitlekken op het internet, webcams die gehackt worden waardoor internetcriminelen mee kunnen kijken en beelden van bijvoorbeeld uw kinderen kunnen misbruiken. Zaken die zeker niet wenselijk zijn. Ook bedrijven kunnen de dupe worden van internetfraude waardoor kostbare bestanden toegankelijk worden of, nog erger, gestolen.

Het ICTKeurmerk is er voor de technische beveiliging van al uw ICT-apparatuur zoals de computer, uw smartphone en tablet. Het is een veiligheidskeuring die de 8 belangrijkste punten op het gebied van beveiliging en controle checkt en waar nodig updatet. Net als bij de APK van uw auto. Met ICTKeurmerk weet u dat u zelf alles aan de technische beveiliging van uw apparatuur heeft gedaan.

 


8 checkpunten

Net als bij de APK van uw auto, controleert een Keurmeester aan de hand van een aantal punten de beveiliging van uw ICT-apparatuur Hierbij beperkt hij zich niet tot alleen uw computer, maar ook uw router, internetverbinding, smartphone en/of tablet worden gecontroleerd.

Daarbij komen de volgende 8 checkpunten aan bod:

 1. De beveiliging en instellingen van de router
 2. De beveiliging en instellingen van de internetverbinding
 3. De algehele beveiliging van computer, smartphone en tablet (denk hierbij aan het instellen van wachtwoorden)
 4. Het updaten van besturingssystemen
 5. Het controleren en updaten van software
 6. Het verwijderen van illegale software
 7. Het controleren en updaten van de virusscanner
 8. Het controleren en updaten van de firewall

Tevens ontvangt u het boekje ‘Thuis veilig internetten’, met daarin waardevolle tips en stappen die u kunt ondernemen om veilig te blijven internetten.


Bewijslast

Wanneer er sprake is van fraude bij internetbankieren of identiteitsfraude, dan ligt de bewijslast hiervoor volgens de wet bij de bank. Dit betekent dat de bank moet kunnen aantonen dat de klant grof nalatig gehandeld heeft en daarom geen recht heeft op uitkering van de schade. In de praktijk wordt dit door de banken echter omgedraaid. De klant dient zelf aan te tonen dat er niet grof nalatig gehandeld is en dat de apparatuur op orde en beveiligd is.
Met het ICTKeurmerk kunt u aantonen dat u alle inspanning heeft geleverd om uw apparatuur op de meest haalbare manier te beveiligen.

Bedenk echter wel dat, net als bij de APK van een auto, de keurmeester niet meer dan de stand van zaken van dát moment kan vaststellen. Voor omstandigheden die zich naderhand voordoen is hij natuurlijk niet verantwoordelijk. U wordt echter wel geholpen zelf zo veilig mogelijk te internetten met het boekje ‘Thuis veilig internetten’ dat u na afloop van de keuring ontvangt.en dus niet goed beveiligd? Dan kan het zo zijn dat de bank, bij internetfraude, het gestolen bedrag niet uitkeert.


De praktijk

Slachtoffer worden van fraude bij internetbankieren kan iedereen overkomen, ook u. Als uw apparatuur niet goed beveiligd is, heeft een virus en dus de internetcrimineel vrij spel. Dat dit virus onmerkbaar uw apparatuur besmet, ondervond ook Shirley van Haren die haar verhaal deed in een uitzending consumentenprogramma Kassa.

Van Haren werd slachtoffer van fraude bij het internetbankieren door een virus op haar computer. Toen zij nietsvermoedend wilde inloggen, kreeg zij een scherm getoond waarop staat dat er een storing was bij de bank en dat zij het later nog eens moest proberen, maar het scherm blijft kort ‘hangen’. Het duurde van Haren te lang, ze zou het later nog eens proberen. Daarom sloot ze het scherm netjes af. Later, bij het checken van de rekening via de app van ABN AMRO, bleek dat er zo’n €5500,- was verdwenen van haar rekening.

Een horrorscenario voor iedereen die gebruik maakt van internetbankieren. Van Haren kreeg uiteindelijk €4500,- terug van ABN AMRO, maar de overige bijna €1100,- ziet ze niet terug. De bank verwijt van Haren dat ze een aantal keer haar codes heeft ingevoerd, terwijl ze op dat moment problemen ondervond met de website. “Het had op haar weg gelegen extra alert te zijn op mogelijke besmetting door malware,” meldt de ABN AMRO aan Kassa.


Zekerheidsstelling tot € 5.000,-

Weigert de bank u schadeloos te stellen? ICTWaarborg doet dit wel.

ICTWaarborg garandeert een schadeloosstelling tot maximaal € 5.000,- per geval wanneer bij de bezitter van een geldig ICTKeurmerk-certificaat door malafide praktijken geld van zijn bankrekening is verdwenen.

Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

 • Het verleende ICTKeurmerk mag niet ouder dan een jaar zijn.
 • De rekeninghouder moet niet kunnen worden verweten dat door zijn handelen geld van zijn rekening is verdwenen.
 • Zodra men heeft gemerkt dat er geld van de bankrekening is verdwenen moet ICTWaarborg hiervan op de hoogte zijn gebracht en moet de klant bij zijn bank de procedure(s) starten om het geld terug te krijgen. Hierbij moet ICTWaarborg van het begin af aan worden betrokken.
 • De claim van de rekeninghouder moet door de bank zijn afgewezen.
 • ICTWaarborg stelt een fonds van € 25.000,- euro beschikbaar om in dergelijke claims te voorzien. De regeling eindigt zodra dit bedrag aan claims is uitgekeerd.

Veiligheidsregels

Op 1 januari 2014 maakten de Nederlandse Vereniging van Banken en de Consumentenbond nieuwe veiligheidsregels omtrent elektronisch bankieren- en betalen bekend.

Er zijn 5 regels waaraan iedereen zich dient te houden, namelijk:

 1. Houd uw beveiligingscodes geheim.
 2. Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.
 3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor bankzaken.
 4. Controleer uw bankrekening regelmatig.
 5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

Uw ICT-apparatuur dient dus op de juiste manier beveiligd te worden. Dit betekent ook dat de geïnstalleerde software op de apparatuur, is voorzien van actuele (beveiligings)updates. Is uw computer niet geheel geüpdate


Op slot

Wie op vakantie gaat en ramen en deuren niet afsluit, moet niet verbaasd zijn als bij terugkomst blijkt dat er bezoek is geweest. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld uw computer. Houd de deur dicht als u op het internet surft. En dit is eigenlijk altijd het geval. Zodra u uw computer aanzet, wordt uw internetverbinding geactiveerd. Dus niet alleen op de momenten dat u zelf een e-mail verstuurt of een internetpagina opent. Het ICTKeurmerk helpt u met een goed slot op uw ICT-apparatuur, zodat er geen kieren meer te bespeuren vallen waar internetcriminelen gebruik van kunnen maken. Natuurlijk moet u, net als bij uw huis, wel regelmatig het slot dichtdraaien. Laat uw apparatuur daarom regelmatig checken door een Keurmeester. Met een jaarlijkse controle houdt u uw apparatuur op slot.


De Keuring

Als U hebt besloten uw ICT-apparatuur door ons te laten keuren.  Dan ontvangt U van de basiskeuring voor het ICTKeurmerk een Keuringsrapport. Hierin wordt door de Keurmeester omschreven welke apparatuur is gekeurd en op welke onderdelen. Dit Keuringsrapport krijgt u in schrift, zodat men deze kan overleggen aan een andere partij als die twijfelt of u wel alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om problemen te voorkomen. Tevens ontvangt u een certificaat.

Binnen de keuringstijd van een uur (bij een gemiddeld huishouden) worden kosteloos eenvoudige werkzaamheden verricht. Mocht er meer nodig zijn dan krijgt u hiervan op papier een overzicht en een kostenraming. Naast het Keuringsrapport en het certificaat ontvangt u ook het boekje ‘Thuis veilig internetten’ met daarin tips en stappen die u kunt ondernemen om veilig te internetten.

De kosten bedragen:

€89,-